Stein for stein, hellelegging
Det mest slitsomme og laaange prosjektet jeg noen gang har satt igang blir egentlig aldri ferdig… (se film nederst).

Her er prosjektet…Stein for stein:
Hagen var jo egentlig ganske godt opparbeidet, noe luking om våren, litt rufsing mellom hellene. Se Før og nå i Bakvendtland

Drenering var årsaken til at hage og heller ble gravd opp rundt alle husets sider.

Det forsvant også mer og mer plen for hver dag maskinene tok seg fram.

Men denne gangen skulle vi gjøre et skikkeleg grunnarbeid.

Grunnarbeid hadde jeg gjort tidlegere også, men da stoppet det ved gjennomføringsevnen…

….så grodde det igjen….to ganger.

Men nå er det ikke noe tull, vi har maskiner med på laget. Her er både plen og stein borte….

…duk og grus blir lagt og det foregår nøye planarbeid mht. høyder og bredder i forhold til plenen som forhåpentligvis kommer igjen en dag.

Heldigvis var det et utrolig flott sommervær i ukevis (2014). God trening dette her, du må ikke tro at hellene passer ved første forsøk….eller andre.

Måling og vatring, jeg la yttersteinene mot ned nye plenen først. Det var hellene som skulle være rettesnora for Olsen Maskin, som la plen og som gjorde mye annet maskinarbeid for oss.

Her er Terje Olsen, en blid og trivelig fyr. Da han og hans maskinpark ankom Villa Solstua vart det en helt annen framdrift i aller retningar.

Men så kom det en vinter i mellom og jeg fikk en helt grei ekstrajobb med å rense fugene. Jeg fylte dem så med 35% eddik og vann i blandingsforholdet 1:2 før fugene ble tetta med subbus og så dusja lett med vann.

Subbusen blir fordelt og komprimert ved hjelp av en kost.

Det hele tar form, en hellegang i naturstein kryper langs veggene. Se hele steingangen:
Så utrolig fint det ble! Skjønner at det tar tid, vi holder på å lage platting på samme måte med bruddskifer. Synes du det holder seg fint med subbus som fugemasse? Vi vurderer å ha gress som fug, men får ikke helt bestemt oss, vil ikke ha maur krypende opp på stolene. Finner i hvert fall masse inspirasjon på bloggen din
Hei.
Tusen takk for hyggelig kommentar, i disse dager tar jeg faktisk tak i bloggen etter å ha surra rundt i lange tider med avgjørelser som plattform, design, målform osv. Det har skjedd mye i heimen, ingenting her på bloggen så det er hyggelig å høre at noen faktisk er her inne.
Når det gjelder fuger; jeg er fristet til å si at alt grunnarbeid er bortkasta, bortsett fra oppretting og stabilisering. Ugress kommer ovenfra, og kommer det fra begge sider må man ta hånd om det uansett. Hos oss grodde det igjen i løpet av to somre. Det jeg må gjøre er å kverke alt med roundUp, eddik etc. og så holde fokus på vedlikeholdet. Med det mener jeg feks. å koste regelmessig med en stiv kost for å hindre at det som kommer ovenfra roter seg. Så må jeg etterfylle med subbus kanskje en gang hver sommer (eller annenhver). Å ha en pumpeflaske med en 35% eddikblanding stående, er nok ikke så dumt. 1-2 dusj i løpet av en sommer? Man må se på det som et vedlikehold slik man gjør med bed og plen. Det er jo så utrolig fint og hyggelig å tusle rundt på en velholdt hellegang.
Jeg vil ikke anbefale gress, det vokser til tuer og etterhvert må du skave dem ned. Det værste er at du mister hellekantene, som synes jeg er det fineste av alt. Konturene som viser at en hellegang er pent lagt og fugene som ligger litt lavere.
Men dette er egentlig bare mine tanker og erfaringer, jeg er jo egentlig på leting etter den perfekte løsningen selv. Det spørs om den finnes?
Vi har forøvrig gjort to store tabber:
1. Betong (hvis det ikke er planlagt fra starten slik at hellene ligger i betong)
2. Danfast – et vidundermiddel som kostet flesk og som ble framstilt som helt perfekt til naturstein. I virkeligheten egner dette seg til belegningstein og til fuger som ikke er tjukkere enn 1 cm. for da tørker det aldri, det bare mugner på toppen.
Lykke til med hellegangen, gi meg gjerne tilbakemelding hvis dere finner på noe lurt som krever mindre vedlikehold. Følg meg videre, det kommer til å bli mer liv her inne framover.
Hilsen Tone