• Hjem
  • Blogg
  • Kontakt
  • Om oss
  • Kategorier
    • Prosess
    • Interiør
    • Håndverk
    • Lamper
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest

Villa Solstua

You are here: Home / Kategorier / Drenering av det gamle huset

Drenering av det gamle huset

in Kategorier on 11/04/15

Drenering av det gamle huset førte til at hele hagen gikk med i dragsuget

Dette er østsida. Her var det en liten plenbit og en steinkant som var armert med betong. Godt å bli kvitt.

Drenering av gammelt hus

Vi starta egentlig med å grave ut en fuktig krypkjeller, veggen gikk mot fjell på denne siden, noe som førte til at vann stadig rant inn i kjelleren under høstregnet. Vi starta med å drenere denne ene veggen, men etterhvert som dette prosjektet gikk sin gang avdekket vi:

Det ene sorgens kapittel etter det andre

1. De gamle dreneringsrørene var tynne (Ø: 75 mm), flatklemte og låg rett i leire. Ingen grunn til at det skulle være bedre langs de andre veggene. Det endte med full drenering av det gamle huset:

Drenering av gammelt hus
2. Vi støtte på mer fjell enn forventet både inne i krypkjelleren og rundt huset. Det vil si mer trafikk og mer maskiner.

Gravemaskin fyller henger
3. Vi oppdaget at vannledningen inn til huset sang på siste verset, og var nesten gjengrodd – det vil si en grøft ekstra:

Graving utanfor vinduet

4. Avløpsledningen (keramiske rør) var også moden for utskifting – enda en grøft.

Drenering av gammelt hus
5. Hellegangene lå rett over dreneringsrørene – vekk med hellene.

Steiner fra hellegang i stabler

Teori om drenering

Det viktig å grave seg dypt nok. Dreneringsrørets sentrum skal ligge 20 cm under kjellargolvet, og røret skal ligge på 10-20 cm grus.  Først legges duk, røret blir lagt ned sammen med første lag grus. Nå starter arbeidet med å justere høyden røret skal ligge på i grusen. Røret (Ø: 110 mm) har et utgangspunkt og et endepunkt. Endepunktet er der de to rørene møtes mot avløpssystemet, dette er det laveste punktet. På motsatt side av huset ligger det høyeste. Fallet skal være på minst 1:100 (1 cm pr meter).
Ok infosider om drenering hos TT-Teknikk

Drenering av gammelt hus

Her er drensrøret i riktig posisjon og det kan etterfylles med grus. Det blir nå fylt nye 20 cm. Etterpå blir duken brettet over slik at den pakker inn både rør og duk. Slik hindrer den leire og jord å komme til. Jord tetter hullene i drensrøret og funksjonen blir…ingen.

Drenering av gammelt hus

Det var ganske tungvint å grave seg inn under glassverandaen. Vi kunne gått rundt, da måtte vi ha tatt opp en hel stenplatting og et bed til. Men konsekvensene ved å gå inn her holdt på å bli store. Steinblokkene falt ut av muren, ikke lenge etter at Kjell hadde stått under her og jobbet. Se steinblokker raste ut.

Drenering av gammelt hus

Det er fylt opp med masse over drensrøret. Det er viktig at knotteplasten ender nede i grusen over drensrøret. Knotteplastens funksjon er å føre vannet til drensrøret. Når massen er fylt opp til den høyden den skal ha på muren, blir knotteplasten festet med en list som blir skrudd fast til murene.

Drenering av gammelt hus

Av og til låner vi smarte oppfinnelser vi finner rundt omkring. Dette transportbåndet var veldig kjekt å ha da vi skulle fylle opp med grus på et så kronglete sted.

Drenering av gammelt hus

Her har de kommet til vestsida, her under verandaen. Det ser kanskje ut som om dette går i et voldsomt tempo….NOT. Det var fjell her og sprenging dag ut og dag inn.

Ny kjellermur

Fremdeles på vestsida, her er det nye kjellerrommet.

Drenering av gammelt hus

Så er det sørsida de går løs på og det fineste bedet mitt fins ikke mer. Hele tiden har jeg vært to skritt bak…hellegangene ble tatt opp før jeg rakk å fotografere eller merke hellene.

Drenering av gammelt hus

På et tidligere tidspunkt var det bestemt å koble seg på kommunalt avløpsnett som går forbi dette hushjørnet. De kobler på 3 rør og graver seg opp mot hushjørnet der endepunktet for drensrøra skal komme. Fint det.

Drensrør og overvann

Det er et møysommelig arbeid å få lagt alt riktig. Alle 3 rørene må ha riktig fall. De to drensrørene møtes ved hushjørnet i ulike høyder og blir derfor ikke koblet sammen. De går begge til avløpsledningen og begge blir koblet på denne. Det blir også det tredje røret, som fører overvann. Røret til overvann har diameter 100 mm og har ikke hull for innsig. Rørene til overvann er koblet til takrennene. Rør til takvann blir også lagt inntil husveggen rundt hele veien, men ligger rett under overflata (frostsikkert). Her blir det ikke brukt grus og duk, det er ikke et poeng i at disse rørene tar imot vann fra utsiden. Også her gjelder det å passe på fallet. Det egner seg egentlig vel så bra å legge stive rør til takvatn/overvatn, disse bukler seg ikke, eller lager svinger som kan hindre fri ferdsel av vann.

Drenering av gammelt hus

En som hele tiden er med er Reo, han liker veldig godt å traffikere litt ufremkommilege passasjer. Det beste er å slippe leker ned i grøfter. Til slutt er det noen som kastar dem opp igjen. Og jo mer irritert kasteren er, jo lengre kaster han….og det er det aller beste!

Drenering av gammelt hus

En god ting er grøfter som blir fylt igjen. Det blir ikke helt som før, men det blir helt.

Drenering av gammelt hus

For å være ærlig….det var nitrist dette her. Men her er det lukket og jeg har kjøpt mørtelbøtter og lagt planer for planter og helleganger. Her blir det grus og bøtter. Jippi! Ikke mye plen igjen her…

Drenering av gammelt hus

Grøftene lukker seg

Dette ser ut som flere prosjekt på en gang, og det er det. Til høyre ser du krypkjelleren som er i ferd med å bli til et rom. Men med en eller to mann i arbeid hver dag (som oftest en) går det framover med små skritt. Men framover går det. Her er det tid for å lokke siste grøfta og dreneringsarbeidet er ferdig.

Neste trinn er helleganger og hage

legge steinheller

Da grøfter omsider vart fylt opp la vi duker og beregnet bredder til hellegangene som skal legges. Innenfor blir det grus med planter som står i mørtelbøtter. Jeg er litt spent på om jeg har gravd ned nok bøtter……og hvilket inntrykk blir sterkest: Grøntområde eller pukkverk?

Tror du dette kan være noe for andre?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 Comments

« Lampe med snapseglass
Velge tapet til det gamle huset »

Comments

  1. Louise says

    13/08/2020 at 18:43

    Hei! Spennende prosjekt! Kan dere si noe om hvor mye jobben kostet? Gjorde dere noe av arbeidet selv eller var alt gjennom entreprenør?

  2. Tone Oppsato says

    13/09/2020 at 21:02

    Hei
    Beklager at jeg svarer seint, jeg er ikke helt igang med bloggingen igjen enda.
    Dette dreneringsprosjektet omfattet jo adskillig mer enn påkrevet drenering og kom opp mot kr. 800 000,- inkl. massiv egeninnsats.

    Hilsen Tone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fortelleren

Velkommen til Villa Solstua i Porsgrunn. Vi som bor her er Tone Oppsato, Kjell Jeilen og sønnen vår Jakob. Datteren vår, Frøydis, bor i Ålesund. Den staselige sveitservillaen som ble bygd i 1890-åra hadde et stort behov for oppgradering da vi ble eiere i 1994. Det gamle trehuset skulle bli et utrolig krevende prosjekt, men det visste vi heldigvis ikke den gangen. Det er en lang historie og den vil jeg fortelle her.

Hilsen Tone

Kategorier

Arkiv

Facebook

Villa Solstua på Instagram

villasolstua

Tone Oppsato
VÅRKVELD Jeg har laget en serie telyslamper til VÅRKVELD
Jeg har laget en serie telyslamper til vegg i en fargepalett hentet ut fra Vintage Chalky 2021. Jeg tenker meg at lampene blir koselige til vårkveldene som venter oss, på hytta eller hjemme, i hagestua eller inne. 
Derfor heter serien VÅRKVELD. 

De er laget av gamle trelampetter, glassprismer, lær, glassperler og telysholdere. De er malt med matt, akryl kunstmaling.
Lampene koster fra kr. 900,- 
Med Helt hjem betaler du kr. 80,- i frakt.
Ta kontakt via nettsiden du er interessert.
Det gamle badet nærmet seg 50, da kan ikke et nyt Det gamle badet nærmet seg 50, da kan ikke et nytt bad bli noe annet enn rein nytelse...
November langs kysten. Vått, grått og mørkt...e November langs kysten. Vått, grått og mørkt...eller ikke💛
Dette er en lampe som aldri blir ferdig, men som h Dette er en lampe som aldri blir ferdig, men som har skiftet skrog, så dekor, så mer dekor. Tror den er er evighetsprosjekt.
Load More… Følg meg på Instagram

Copyright © 2022 · glam theme by Restored 316

Copyright © 2022 · Glam Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in